Güncel
BozdaÄŸÂ’dan AlmanyaÂ’ya tepki
Almanya’da DİTİB camilerinde görev yapan dört imamın evinde, "casusluk faaliyeti yürüttükleri" iddiasıyla arama yapılmasına tepki gösteren Adalet Bakanı Bozdağ, uluslararası anlaşmaların ve Alman anayasasının açıkça ihlâl edildiğini söyledi.
Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ, Almanya'da Diyanet Ä°ÅŸleri Türk Ä°slam BirliÄŸi (DÄ°TÄ°B) camilerinde görev yapan dört imamın evinde, "casusluk faaliyeti yürüttükleri" iddiasıyla arama yapılmasına ve Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas’ın konuyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. SoruÅŸturmanın “haksız, mesnetsiz ve keyfi” olduÄŸunu ifade eden BozdaÄŸ, bu durumun iki ülke arasındaki dostluk iliÅŸkilerine zarar vereceÄŸini belirtti. Baskınları kınayarak “Alman makamlarını, Türk din görevlilerine yapılan haksız, hukuksuz, insan hak ve hürriyetlerine aykırı keyfi uygulamalara bir an önce son vermeye davet ediyoruz” ifadesini kullandı.
Yazılı açıklama yapan Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:
“Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ise, Almanya baÅŸta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde, o ülkenin hukukuna uygun faaliyette bulunan ve DÄ°TÄ°B baÅŸta olmak üzere, bütün sivil toplum örgütlerinin din görevlisi ihtiyaçlarını karşılayan anayasal bir kuruluÅŸtur. Bu görevliler, söz konusu ülkelerin hukukuna uygun bir ÅŸekilde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Din ve vicdan hürriyeti, insan haklarına iliÅŸkin uluslararası sözleÅŸmelerde ve Alman anayasasında teminat altına alındığı halde, dört din görevlisinin evlerinde yapılan aramalar, uluslararası anlaÅŸmaların ve Alman anayasasının açıkça ihlâlidir.”
“SoruÅŸturma Fetullahçı Terör Örgütünün iftirasının ardından baÅŸlatıldı”
Almanya’yı PKK, DHKP-C ve Gülen örgütü hakkında “sayısız delil bulunmasına raÄŸmen hukuk devletinin gereklerini yerine getirmemekle” suçlayan BozdaÄŸ, “Hiç bir hukuk devleti, terör örgütlerini himaye edip onların iftiralarıyla masum insanları suçlayamaz ve suçlu ilan edemez” ifadesini kullandı. Diyanet imamlarının evinde aramanın “Gülen örgütünün iftiralarıyla” baÅŸlatıldığını belirtti.
Ä°slamofobi eleÅŸtirisi
Alman hükümeti ve yetkili makamlarını Ä°slamofobi’yle yeterli mücadeleyi göstermemekle suçlayan BozdaÄŸ, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Alman hükümeti ve yetkili makamlarının, ülkedeki yabancılara ve müslümanlara karşı artan ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve islamofobi gibi hastalıklarla mücadele etmesi gerekirken ve bu kapsamda 2016 yılında camilere yönelik olarak gerçekleÅŸtirilen 91 saldırının faillerinin tespiti, yargılanması ve hak ettiÄŸi cezayı almaları konularında somut ilerlemeler saÄŸlaması beklenirken, aksine bu sakat anlayışların zemin bulmasına ve güçlenmesine yarayacak adımlar atması anlaşılır ve kabul edilebilir bir yaklaşım deÄŸildir.
Almanya’da yaÅŸayan Türk vatandaÅŸlarını katledenlerin yargılandığı NSU davasında gerçek faillerin tamamının yargı önüne çıkarılmamış ve kamuya iliÅŸkin sorumluların hala tespit edilmemiÅŸ olması bir yana tespit edilen faillerle ilgili yargılamaların da sonuçlandırılmamış olması, Avrupa BirliÄŸinin ve Almanya'nın üzerinde yükseldiÄŸi hukuk devleti ve insan hakları deÄŸerlerini anlamsız kılmaktadır.”
Alman bakana tepki
Alman mevkidaşını da eleÅŸtiren BozdaÄŸ, “Hukuka açıkça aykırı bu soruÅŸturma hakkında Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’ın yaptığı açıklamalar, yürüyen soruÅŸturmaya müdahaledir; soruÅŸturmanın hukuki temelden yoksun olduÄŸunun itirafıdır ve bu soruÅŸturmanın siyasi saiklerle yapıldığının açık bir göstergesidir” dedi.
Almanya'da Diyanet Ä°ÅŸleri Türk Ä°slam BirliÄŸi (DÄ°TÄ°B) camilerinde görev yapan dört imamın evinde, "casusluk faaliyeti yürüttükleri" iddiasıyla 15 Åžubat’ta arama yapılmıştı. Evlerinde arama yapılan imamlar, Gülen örgütü hakkında topladıkları bilgileri Türkiye'nin Köln BaÅŸkonsolosluÄŸuna iletmekle suçlanıyor.
Aramanın ardından açıklama yayımlayan Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, “Türk devletinin DÄ°TÄ°B üzerindeki etkisinin büyük olduÄŸu çok belli. Bu organizasyon Ankara’dan kendisini makul bir ÅŸekilde ayırmalı” ifadesini kullanmıştı.
Alman BaÅŸbakan Merkel, 2 Åžubat’ta Ankara ziyaretinde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile düzenlediÄŸi ortak basın toplantısında konuya deÄŸinmiÅŸti. “DÄ°TÄ°B nezdinde çalışan imamlar... Bu imamların bazı kiÅŸiler hakkında bilgi toplaması için Alman hukuk devletine aykırı bir ÅŸey olmamalı demokratik sistemde" demiÅŸti.
Kaynak: Al Jazeera ve Reuters
Henüz yorum yapılmamış.